Työn murros ravistelee maailmaa: Balin suosituin coworking-paikka houkuttelee diginomadeja

Työelämä on murroksessa. Puhutaan neljännestä teollisesta vallankumouksesta. Suuri osa manuaalisista rutiinitöistä poistuu. Yhä useampi työllistää itse itsensä yrittäjänä. Huomattava osa nykyisistä ammattinimikkeistä katoaa ja tilalle syntyy uusia. Yksi esimerkki uudenlaisen työkulttuurin syntymisestä ovat yhteisölliset, paikkaan ja aikaan sitomattoman työn mahdollistavat, coworking-tilat. 

Coworking on ilmiö, jolle on haastavaa löytää hyvää suomenkielistä vastinetta. Puhutaan etätyötiloista tai yhteiskäyttötiloista. Mutta coworkingissa on kyse laajemmasta ilmiöstä kuin vain fyysisistä neliöistä. Työympäristöjen lisäksi coworking tarkoittaa joustavaa eri alojen tekijöiden välistä yhteistyötä, siiloutumisen purkamista, osaamisen jakamista uudella tavalla sekä uudenlaisia keinoja tehdä töitä omista vahvuuksistaan ja intohimoistaan käsin osana laajempaa tekijöiden yhteisöä.

Coworking käsittää paitsi fyysisen tilan, myös uudenlaisen tekemisen kulttuurin. Se on ilmiönä esimerkiksi oman osaamisen jakamista, helpompaa liikkuvuutta ja laajoja kansainvälisiä verkostoja.

Työn murros mahdollistaa erityisesti uudenlaisen liikkuvuuden, kun useilla aloilla työ ei ole enää aikaan ja paikkaan sidottua. Indonesian Balille coworking-ilmiö on niin sanottujen diginomadien myötä tehnyt vahvaa tuloa jo useiden vuosien ajan. Lukuisat liikkuvaa työtä tekevät ovat löytäneet pysyvän tai väliaikaisen kotinsa saarelta, kauniiden maisemien ja vuoden ympäri hellivien lämpötilojen keskeltä, kun palaverit hoituvat Skypessä ja suuri osa tehtävistä suoritetaan oman läppärin ääreltä.

Hubud (Hub in Ubud) on näistä paikoista ja syntyneistä yhteisöistä Balin ensimmäinen ja suosituin. ”Hubud perustetiin vuonna 2013 kahdenkymmenenviiden eri maista tulleiden perustajien toimesta. Jo näiden neljän vuoden aikana työkulttuurin muutos on ollut valtaisa, mikä on näkynyt tilojemme jatkuvasti kasvavana suosiona”, kertoo Hubudin viestintäjohtaja Kintan Ayunda Wisnu.

Useat coworking-tilat pyrkivät tarjoamaan muutakin kuin neliöitä ja nopean Wi-Fi-yhteyden. Hubudissa ollaan keskitytty erityisesti itsensä kehittämiseen liittyvien mahdollisuuksien tarjoamiseen. ”Monet saapuvat Balille ja Hubudiin kovaan yritysmaailmaan uupuneina hakemaan uutta inspiraatiota ja suuntaa elämälleen. Se on meidän jäsenillemme tyypillistä. Muuten ihmisiä ja aloja löytyy laidasta laitaan – on freelancereita, koodareita ja startup-yrittäjiä.”

Suomalainen teknologiastartup Yousician on saapunut Hubudiin pakoon marraskuuta, pitämään retriittiä koko 70 hengen työyhteisön voimin. ”Viimeisen neljän vuoden ajan olemme joka vuosi matkanneet jonnekin koko tiimin kanssa. Osa työntekijöistä viettää täällä viikon ja osa kokonaisen kuukauden. Tämä tekee hyvää yrityskulttuurillemme”, perustelee yrityksen sveitsiläinen toimitusjohtaja Chris Thür.

“Täällä ihmiset kommunikoivat keskenään enemmän kuin arkioloissa, luomme yhdessä hyviä muistoja ja tarinaa yritykselle. Toki ympäristönvaihdos myös inspiroi ja ruokkii luovuutta, mutta luovuuden ja tuotteliaisuuden lisäämistä tärkeämpää on, että tulemme yhdessä koko porukalla tekemään jotain hauskaa. Suosittelen vastaavaa käytäntöä muillekin suomalaisyrityksille”, hän hymyilee.

Muuttuva työelämä mahdollistaa myös aiempaa suuremman yksilöllisyyden. Jokainen voi luoda oman ammattinsa itse yrittäjänä tai freelancerina, ja tavallisessa työsuhteessakin työntekijällä on enemmän vapautta valita itselleen sopivin tekemisen tapa, aika ja paikka. “Tehokkuus ei tarkoita, että istutaan toimistossa yhdeksästä viiteen. Ihmisillä on erilaisia tapoja tehdä töitä ja olla tuotteliaita. Coworking tarjoaa ympäristön ja ekosysteemin, johon jokainen voi sopeutua omista lähtökohdistaan”, Kintan kuvailee.

Katso video Balin suosituimmasta coworking-paikasta:

Jos video ei näy, voit siirtyä katsomaan sen Youtubesta klikkaamalla tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top