Tylsistyminen hellii mielikuvitusta – Älypuhelimen turruttama mieli kaipaa hetkiä, kun mitään ei tapahdu

En muista, milloin minulla olisi viimeksi ollut tylsää. Saattaa äkkiseltään kuulostaa siltä, että elämäni olisi huikean hauskaa 24/7. On minulla toki hauskaakin, mutta aivan liian suuri osa ajasta kuluu turhuuksiin, jotka suorastaan turruttavat aisteja ja huomaamatta tukahduttavat luovaa mieltä.

Maailmamme on tänä päivänä niin täynnä erilaisia aistiärsykkeitä, ettemme ehdi tylsistymään. Tylsistymisestä tehdään päivä päivältä mahdottomampaa. Esimerkiksi älypuhelin, tuo hauras ja helposti hajoava kapistus, johon tallennamme puoli elämäämme, hallitsee sovelluksineen arkeamme pelottavan paljon. On sanomattakin selvää, että teknologian kehitys on hieno asia. Samalla se kuitenkin luo meille suuren haasteen: kuinka ottaa siitä vain hyöty irti ja välttyä haitoilta? Puhelimen käyttö on normalisoitunut niin, ettei sitä enää jakseta paheksua, vaikka sen käyttö monella lähentelee addiktiota. Riippuvuuden oireet ovat niin salakavalia, ettei niitä aina edes huomaa.

Tänä keväänä aloin kummallisesti väsyä ja olo tuntui jatkuvasti levottomalta, oli vaikea vain olla.

Hälytyskelloni alkoivat soida, kun eräänä päivänä istuin kahvilassa ja puhelimestani oli akku loppunut. Oli outoa istua yksin tekemättä ei mitään. Miten niin yksinkertainen ja luonnollinen asia tuntui yhtäkkiä niin epänormaalilta? Katselin kadulla kulkevia ihmisiä, kummastelin kahvilan sisustusta ja vaihdoin muutaman sanan viereisessä pöydässä istuvan rouvan kanssa. Havahduin siihen, kuinka paljon elämässä menee ohi samalla kun tuijottaa puhelimen näyttöä. Seuraavana päivänä latasin puhelimeeni Moment-sovelluksen, joka näyttää kuinka monta kertaa päivässä avaan puhelimen ja montako tuntia käytän sitä. Järkytyin näkemästäni tuloksesta. Viisi tuntia. Käytin puhelimen näpräilyyn keskimäärin viisi tuntia päivässä! Sehän on yksi kolmasosa hereilläoloajastani! En edes halua laskea, kuinka monta tuntia se tekee kuukaudessa saatika vuodessa. Puhelimen turhanpäiväisestä selailusta oli tullut paha, luovuuttani tappava tapa. Minä, joka viimeiseen asti vastustin älypuhelimia ja pidin tiukasti kiinni älyttömästä Nokian 3210 -puhelimestani, olin addiktoitunut ja pahasti.

Kun selailemme puhelinta ja sosiaalista mediaa, olemme fyysisesti läsnä, mutta psyykkisesti jossain aivan muualla. Tämä ajaa meitä entistä kauemmaksi itsestämme ja omasta elämästämme. Ei siis ihme, että olo tuntuu rauhattomalta, kun päässä pyörii omien asioiden lisäksi myös muiden tai jopa koko maailman asiat. Harvoin sosiaalisen median selailu antaa yhtä paljon kuin ottaa.

On mahtavaa, että koko maailman tieto on käsissämme muutamalla klikkauksella. Valitettavasti aivomme eivät millään pysty käsittelemään tuota kaikkea tietoa. Olisi tärkeä pystyä tietoisesti valitsemaan vain se informaatio, josta on meille hyötyä. On hyvä miettiä, palvelevatko naapurin Pekan aamiaiskuvat tai Iltasanomien lööpit oikeasti meitä.

Tylsistyminen kuulostaa nimensä mukaan tylsältä. Tylsistymisen negatiivinen leima ajaa meidät toimimaan vaikka väkisin. Todellisuudessa tylsistyminen on oiva pohja luovan mielen toiminnalle. Kun hyväksymme tylsistymisen tunteen, emmekä heti nappaa puhelinta käteen, lähtee luova mieli liikkeelle. Toisinaan luovuus tarvitsee tylsyyttä. Se on ikään kuin tyhjä kasvualusta luovuudelle. Me aikuiset voisimme ottaa enemmän mallia lapsista, joiden mielikuvitus vilkastuu tylsyyden iskettyä.

Paljon puhutaan nuorten riippuvuudesta älypuhelimiin sekä virtuaalimaailmaan. Tosiasiassa ongelma koskettaa myös meitä vähän vanhempiakin. On helppo olla tietoinen älypuhelimien haitoista, mutta hieman haastavampaa on toimia ja vetää rajat.

Havahtumisen myötä haastan itseni kuukauden puhelinpaastolle. Kuten teini-ikäisten vanhemmat, vedän tiukat rajat puhelimen näytön tuijottamiselle. Aamulla ja illalla tunti turhuuksiin, jos on aivan pakko. Muutoin puhelin toimikoot pelkkänä kommunikointivälineenä. Haastan myös sinut tylsistymään hetkeksi. Katso, mitä tapahtuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top