Tulevaisuudesta: yhdistä omat vahvuutesi ja maailman tarpeet | Tuomas Aarni

Tulevaisuus on epävarma, sotkuinen, kiinnostava ja inspiroiva paikka. Vaikka matkustamme sitä kohti, emme tiedä mitä siellä tapahtuu. Mitä voin tehdä?

Jokainen kohtaa elämässään vaiheen, jossa kysymme itseltämme suuria kysymyksiä. Kuka minä olen? Haluanko tulevaisuuteni muistuttavan tätä päivää? Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Vastasitpa mitä tahansa, päätöksenteko on taidoistamme tärkeimpiä. Vaikka teemme päätöksiä lähes samaan tahtiin kuin hengitämme, harjoitus ei tee mestaria.

Emme aina tiedä mitä haluamme. Ikävä tosiasia on myös mahdollisuus. Halumme muuttuvat jatkuvasti, me muutumme jatkuvasti. Yleensä muutos on hidasta, emme huomaa juuri mitään. Vasta sitten, kun muistelemme mitä tahansa vuosien takaista, huomaamme paljon muutoksia itsessämme ja ympäristössämme.

Jos et tiedä mitä haluat, aluksi kannattaa miettiä mitä et halua. Pohdinnan alku on helppo, loppua kohden vaikeutuva, tulokset voivat olla odotettuja tai yllättäviä. Pohdintaa kannattaa tehdä lyhyelle ja pitkälle aikavälille. Tässä kirjoituksessa on pieni tarina menneisyydestäni sekä hyväksi havaittu malli suunnitella tulevaisuutta.

Pitkän aikavälin vastaukset löytyvät tulevaisuudesta

Päästyäni ylioppilaaksi ja käytyäni armeijan, edessä ei ollut selvää polkua. Tilanne oli uusi ja outo. Siihen asti elämä oli valmiiksi kirjoitettua: koulu, toinen koulu, kolmas koulu, isänmaalliset velvollisuudet. Seuraava askel on keksittävä itse. En ollut erityisen kiinnostunut mistään tietystä ammatista. Oikeus päättää itse omista asioistaan on hieno ja tärkeä vapaus. Valitettavasti koulussa ei ollut oppitunteja, joissa opetettaisiin päätöksentekoa.

Armeijan oltaisiin sanottu: “Jos sitä ei ole opetettu, sen osaamista ei voi vaatia.” Lause ei pidä paikkaansa siviilissä.

Tiesin päätöksen olevan yksi elämäni tärkeimpiä. Silti tuntui kohtuuttomalta ajatella asiaa päätöksenä, todellisuus muistutti enemmän arpajaisia. Käytin tiedostamattani tekniikkaa, jonka Mad Men -sarjan hahmo Don Draper opetti muillekin: If you don’t like what is being said, then change the conversation. Uusi kysymys oli: mihin suuntaan tulevaisuus kehittyy?

Myöhemmin vastaus oli selkeä. Ymmärsin, että teknologian osuus maailmasta voi vain kasvaa. Uuteen kysymykseen oli helpompi vastata. Uuden pohdinnan seurauksena vietin vuoden ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa, vaihdoin yliopistoon samaan pääaineeseen. Halusin opiskella alaa ja valmistuin, valintani vahvistui kuin itsestään.

Vaikka oma valintasi olisi ollut helpompi, olisi virhe olla pohtimatta tulevaisuutta. Bill Gatesin mukaan ihmisillä on taipumus yliarvioida lyhyen aikavälin tapahtumia, sekä aliarvioida pitkän aikavälin tapahtumia. Tänä päivänä puhuttaisiin megatrendeistä. Toinen auttava kysymys on, mikä tarve ei tule katoamaan maailmasta missään olosuhteissa.

Ensimmäiset ideat kannattaa ottaa tosissaan. Intuitio on järkeä nopeampi, intuitio ehtii käsitellä enemmän tietoa.

Anna mielihyvän johdattaa eteenpäin

Myös pienten päätösten vastaukset löytyvät tulevaisuudesta. Seuraava neuvo otetaan edesmenneeltä Osmo A. Wiiolta, viestinnän professorilta ja tulevaisuustutkijalta. Ns. Wiion kuudes laki kuuluu: uutisen tärkeys on kääntäen verrannollinen etäisyyden neliöön. Lause kertoo saman viestin eri sanoilla, sinulle läheinen on sinulle tärkeää. Oli läheisyys fyysistä tai henkistä.

Muistele niitä hetkiä, kun kirjoitit esseetä, hakemusta, kalvosettiä tai mitä tahansa – juuri ennen palautuksen aikarajaa. Todennäköisesti löysit aivan uutta tarmoa saada asiat valmiiksi. Pystyit keskittymään täysillä yhteen asiaan kerrallaan. Tilanne osoittaa tärkeyden ja läheisyyden suhteen. Kun kaikki oli valmista, tunsit helpotusta ja olosi pysyi energisenä. Näin tapahtui, koska aivosi tekivät erään näppärän tempun. Kaikki onnistui, koska aivot tuottivat ylimääräisen annoksen dopamiinia.

Dopamiini ei ole pelkästään mielihyvää tuottava hormoni. Sama välittäjäaine parantaa myös motivaatiota, keskittymistä, oppimista, yleisesti vireystilaa sekä toiminnanohjausta – tätä kautta myös päätöksentekoa. En tietenkään suosittele, että jättäisit tarkoituksella asioita viime tinkaan. Tarkoitukseni on esittää, kuinka vireystilasi, motivaatiosi, mielihyväsi sekä tilanteen tärkeys ovat keskenään erottamattomat. Onnistuminen tuottaa mielihyvää jonka haluat kokea uudestaan.

Mieti niitä hetkiä, kun koit valppautesi ja mielenkiintosi kasvavan kuin itsestään. Mieti, mitkä ovat sellaisia tehtäviä, tilanteita, ympäristöjä, missä itseään vahvistava kehä käynnistyy kaikista helpoimmin. Seuraa löytämääsi polkua!

Yhteenveto

Paraskaan tutkija tai analyytikko ei osaa ennustaa tulevaisuutta. Sen sijaan on mahdollista miettiä, mitkä tarpeet eivät katoa koskaan, tai mitä maailmassa on juuri nyt liian vähän. Kiinnitä itse huomiota, mikä kiinnostaa sinua eniten ja minkä parissa jaksat puurtaa myös heikkoina hetkinä. Tulevaisuutesi löytyy jostain suuren ja pienen polun risteyskohdasta.

Muista, että kaiken ajatuksen lopputuloksena on parhaan nykyisen tietämyksesi mukainen ennuste. Sinä muutut, maailma muuttuu, älä hakkaa ennustetta kivitauluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top