Omituiset oivallukset V: Vaivaa näkevät ovat onnellisia

Ajan, rahan tai jonkin muun sinulle tärkeän asian sijoittaminen jonkin toisen asian saavuttamiseksi tekee sinusta jääräpäisen. Kuvittele itsesi tähän tilanteeseen: lähdet kauppaan kotoasi ja suljet oven, otat noin kaksikymmentä askelta ulko-ovelta ja huomaat, että kauppakassi unohtui. Mitä teet? 

Suurin osa ihmisistä ei palaa takaisin. Ajatuksissa hyppii pieni mörkö, joka huutaa: ”Olet tullut jo näin pitkälle — olisi elämän hukkaan heittämistä NYT palata takaisin!” Ajatus on täysin epälooginen, mutta niin on koko ilmiökin. Emme yleensä luovu jo valitusta kurssista, vaikka koko suunta osoittautuisi täysin epätoivoiseksi, mikäli olemme jo tuon suuntiman eteen tehneet edes jotain. Vaivannäkö aiheuttaa meille monelle jääräpäisyyttä. Todennäköisempää on, ettemme luovuta, kun ”olemme tulleet jo näin pitkälle”. Tämä malli on taloustieteessä tunnettu ilmiö nimeltään uponneiden kustannusten harha – englanniksi sunk cost fallacy

Siis: olen jo investoinut, siksi ei kannata luovuttaa. Tällä kolikolla on muiden kolikoiden mukaisesti myös kääntöpuolensa. Kääntöpuolen lyhyt oppimäärä kuuluu näin: vaivannäkö lisää kokemaasi onnellisuutta.

Olethan kuullut, tai ehkä jopa omakohtaisesti todistanut, kun on kaksi toisistaan sillai kiinnostunutta ihmistä ja toinen heistä leikkii vaikeasti tavoiteltavaa? Jotkut tieteilijät väittävät tuon leikin olevan jopa biologisesti määritelty piirre meissä. Nimittäin vaivannäkö syventää koetun onnellisuuden lisäksi myös syntyvää sidettä. Rakkaus kasvaa vaivannäön mukana.

Vaikeustasoa ei kuitenkaan voi loputtomasti kasvattaa, sillä ihminen on kuitenkin myös herkästi kyllästyvä, mikäli hänelle ei anneta tarpeeksi ohjeita. Jos liehittelijälle ei anna ainuttakaan signaalia oikeasta etenemisestä, pian hän vain tuhahtaa ja hyppelee puhaltamaan rakkauden liekkiä seuraavaan kaminaan.

Taloustieteilijöiden keskuudessa tämä ilmiö onkin osuvasti nimetty IKEA-efektiksi. IKEAn edullisissa tuotteissa on selkeähköt ohjeet, joita seuraamalla yhdellä kuusiokoloavaimella saa rakennettua upean, kestävän, laadukkaan ja syvästi rakastettavan kodin. Olethan itse tehnyt tuon kaiken, sinulle annettiin vain materiaalit ja ohjeet. Nauti saavutuksestasi. Teit sen kaiken itse.

Vaivaa näkevät ihmiset eivät yleensä luovuta, ainakaan kovin heppoisilla syillä. Vaivansa loppuun asti vievät ahkeroijat taas kokevat syvää onnellisuutta, rakkautta ja arvoa elämässään. 

Ottaisitko siis mieluummin kaiken valmiiksi tuotuna vai olisitko valmis näkemään hiukan vaivaa elämässäsi?

Lue lisää Omituisista Oivalluksista, tilaa viikottaiset opetukset sähköpostiisi ja tutustu pidempään versioon tästä viikon opetuksesta täällä >>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top