Omituiset Oivallukset IV: Mitä on muisti?

Aivojemme muistikoneiston tehtävä ei ole varsinaisesti muistaa kaikkia tietoon saapuvia asioita, siis säilyttää aivan kaikkea tietoa, vaan auttaa aivojamme tekemään hyviä päätöksiä. Muisti auttaa aivojamme mahdollistamaan meille paremman elämän. Unohtaminenkaan ei siis ole muistin epäonnistumista, vaan tavallaan vain aivojen vartiosto säätelemässä sisään saapuvaa tietoa.

Uuden asian syöksyessä tietoisuuteemme se tallentuu lyhytkestoiseen muistiin hetkeksi. Siellä se säilyy sekunteja, maksimissaan noin 30 sekuntia. Ilman asian toistamista tai toistumista tietoisuudessamme se katoaa mielestä nopeasti ja tehokkaasti. Asiaa toistamalla useita kertoja se siirtyy pitkäkestoiseen muistiin, jonka tallennustila on käytännössä rajaton. Samalla se vapauttaa lyhytkestoisen muistin vain muutamasta tallennuspaikasta tärkeää tilaa. Ihmisen muistissa, siis siellä pitkäaikaisessa, säilyy vain meille kullekin tärkeitä ja merkityksellisiä asioita. 

Pysyvä muisto syntyy yleensä parhaiten, kun opimme, mitä uusi asia oikein merkitsee – eli semantiikan (merkityksen oppimisen) kautta. Visualisointi, siis ajatuksien ajattelu kuvina, auttaa usein oppimaan ja muistamaan semantiikan ohessa parhaiten. Myös kuulo- ja tuntoaisti tallentavat uusia oppeja muistiin, vaikkeivät kuitenkaan niin tehokkaasti.

Lue lisää Omituisista Oivalluksista, tilaa viikottaiset opetukset sähköpostiisi ja tutustu pidempään versioon tästä viikon opetuksesta täällä >>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top