Olet luova – ole myös rohkea | Petri Pitkänen

Luovuus on osa ihmisen perusolemusta, kuten on avattu usein jo edellisissä Luovan Laboratorion kolumneissa. Luovuus purkautuu usein tahtomatta ja kanavoituu mitä ihmeellisimpiä reittejä. Se on uuden tuottamista, luomista: ideoita, taidetta, musiikkia, bisnesideoita, kaikkea hienoa. Miksi sen toteuttamiseen tarvitaan erikseen rohkeutta, jos se on lähtökohtaisesti kiehtovaa?

Lapsuuteen kuuluu luovuus ja leikki. Valtava määrä uuden oppimista, asioita joita käsitellään ennakkoluulottomasti ja usein aikuisia hämmästyttäen. Mihin luovuus katoaa? Kuvittelemmeko me aikuiset, että luovuus on ominaisuus, jota on vain harvoilla. Ei, se ei katoa, eikä sitä ole vain valituilla. Vaiennamme sen ihan itse. Miksi?

Häpeän pelko

Joskus tuntuu, että erityisesti suomalaisille on suotu sosiaalisia estoja, jopa pelkoja, enemmän kuin monille muille kansoille. Pelkoja, joiden keskellä lymyää häpeä. ”Aina saa kärsiä ja hävetä” on kuin vuosisatainen kansallismantramme. Myös häpeän kaveri, kateus, kummittelee usein luovan asian olan takana. Nämä sosiaalisen elämän poliisit toimivat joskus liiankin tehokkaasti kuristaen samalla sisäisen luovuutemme.

Miksi pelkäämme?

Luovuus on leikkiä eli suomalaisittain se ei ole totta. Koska leikki ei ole totta, se kuuluu lapsille. Suomalainen elonjäämisoppi on siirtänyt syrjään leikin ja höpötykset. Ne ovat kuolemaksi näillä pohjoisilla korpimailla. Siksi luova toiminta ei ole ”oikeaa elämää” vaan jotain ihan tyhjänpäiväistä. Suomalainen ei käytä aikaansa turhuuteen, sillä se on noloa ja aiheuttaa häpeää. Se on lapsellista.

Rohkeat visionäärit muuttavat maailmaa

Luovuus, taiteellisuus ja visionäärisyys ovat olleet kautta historian maailmaa muuttavia voimia. Ihminen on luonut uusia näkemyksiä, joiden takana hän on seissyt rohkeasti. Lista maailmaa muuttaneista ”uskalikoista” on pitkä ja voin vain viitata esimerkinomaisesti Galileo Galileistä Steve Jobsiin.

Myyttiset taiteilijatarinat ovat kiehtoneet kirjailijoita ja elokuvantekijöitä. Heidän näkemyksellistä rohkeutta ihaillaan heidän luovuutensa rinnalla. Meillä on omat Vilho Lammet ja maailmalla Vincent van Goghit. Rohkeat oman tiensä kulkijat.

Rohkeus ja luovuus ovat liikkeelle panevia voimia

Luovuus kiehtoo ihmisiä. Se aktivoi ja toimii esimerkkinä siitä, miten moni voisi toteuttaa itseään jos uskaltaisi. Kuinka moni onkaan miettinyt joskus loistavaa liikeideaa, mutta ei ole uskaltanut tehdä asian suhteen mitään. Tai haaveillut laajemmasta menestyksestä, mutta on päätynyt arkipäiväisempiin ratkaisuihin. Kuitenkin menestystä ihaillaan, varsinkin jos se kumpuaa jonkun terävästä näkemyksestä, periksiantamattomasta työstä ja uskalluksesta seisoa tekojensa takana.

Oletko rohkea?

Uuden idean tai luovan tuotoksen edessä joutuu usein miettimään, onko tämä hyvä vai huono asia. Onko tämä ylvästä vai noloa? Mitä muut tästä ajattelevat? Sosiaalinen paine kasvaa toisilla niin suureksi, että loistavan idean edessä ollaan valmiita hautaamaan koko juttu. Pelko häpeästä on liian suuri.

Liika varmistaminen tekee asioista arkipäiväisiä ja vie mielenkiinnon mennessään. Pian sinulla on idea, joka on tehty tuhansia kertoja.

Toivottavasti nykypäivän osaajat ovat rohkeita ja tarttuvat uusiin ideoihin, eivätkä anna pelolle valtaa. Uskon vakaasti niin, ja siksi omassa työssäni olen päättänyt olla rohkea.

Uskallatko olla luova?

Oletko valmis olemaan luova ja tekemään jotain uutta ja ennennäkemätöntä? Uskallatko vapauttaa luovuutesi ilman pelkoa? Kokeile. Voit yllättyä, kuinka vähän ihmiset jaksavat kiinnittää huomiota luoviin toimiisi, jos kyseessä on vaikka kuvataide tai musiikki. Ei siis pelkoa häpeästä. Voit rohkeasti toteuttaa luovuuttasi ja sitten kun sinut huomataan, olet tehnyt jotain uutta ja huomiota herättävää. Silloin olet ollut luova – ja rohkea.


Hanki päivittäinen annoksesi luovuutta, tilaa uudet artikkelit suoraan inboxiisi:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top