Joulu on syy tehdä hyvää ja leikkiä yhdessä parrakasta satuolentoa | Martta Tervonen

Hindulaisuuteen liittyy paljon juhlia ja seremonioita. Balilla lähes joka päivä kadulla kulkee jokin kulkue, matkaa temppeliin juhlimaan tai rukoilemaan. Joka talosta löytyy temppeli, jossa uhrataan lahjoja jumalille – toivotaan terveyttä ja onnea tulevaan. Useana aamuna löydän skootterini päältä canang sari -uhrilahjoja. Naapuri on pyytänyt turvallisia kilometrejä. Josko tuo toimisi, kun kaikki on mennyt hyvin. Joulua hindut eivät juhli, mutta useat kaupat ovat havainneet juhlaan liittyvän bisnespotentiaalin. On välkkyvää joulukuusta, joulutarjouksia ja kylttejä, joissa toivotetaan Merryä Xmas:tä turisteille.

”Miksi joulua juhlitaan?”, kysyy paikallinen tyttö uteliaana.

”Öö… tuota niin. Se on siis Jeesuksen syntymäjuhla…”

”What is Jesus?”, hän jatkaa.

Kulttuurihistoriallisen luennoinnin sijaan pysähdyn itsekin miettimään. Mikä se joulu oikein on? Mitä se merkitsee?

Okay. Let’s forget about this Jesus and stuff. 

Joulu on antamisen juhla. Lahjoja rakkaille. Paketoin ne alunperin olutpakkauksen virkaa toimittaneisiin pahvilaatikoihin. Jesaria päälle ja postiin. Tyttö nauraa paketeille.

Ajattelen lahjan saajaa, lämmittää. Hän nauraa tämän avatessaan. Hän ilahtuu. Tietää, että olen ajatellut. Sille yhdelle lähetän kortin, vaikkei usein enää jutella. Tietää, että välitän. Nyt on hyvä syy kiittää ja kertoa muistavansa.

Lapsia jännittää. On oltava kiltti. Se on jouluna tärkeää. A little bit like karma, you know? Palkinto tulee pukeutuneena punaiseen. Aina sieltä saapuu jotain muuta kuin risuja. Mummin kutomat villasukat ja joku kirja nyt ainakin.

Sitten on valoja. Joulu on valon juhla. Tarina oli jotenkin niin, että Jumala syntyi ihmismuotoon tuodakseen sanomaa toivosta ja rakkaudesta. Laitetaan valoja ikkunoihin, kynttilöitä. Toivo, rakkaus, joo. Koristellaan takapihan puu vetämällä roikasta sähköt Clas Ohlsonin johtosekasotkuun ja tuodaan sisälle puu, jonka latvaan suksisauvalla kurkottaen hinataan tähti.

Tähti, niin. Se on yksi joulun symboleista. Hetki, googletan… ”Ikkunaan tai kuusen latvaan ripustettava tähti muistuttaa joulutähdestä, joka loisti seimen yllä.” Niin niin, se tähti joka toi tietäjät toivon lähteelle. Three Wise Men. Tietäjät, kansansa viisaat, jotka kulkivat jengillä ihmeen luo. Toivat sille kiittäen lahjoja. Jostain saapui valo, joka ylitti älyllisen ymmärryksen. Antoi viisaiden levätä jonkin tietoa suuremman edessä. Ihmeen, joka oli toivo. Jolle annettiin lahjoja. Kröhöm… Or something like that.

”Joulukuusi taas viittaa paratiisin elämänpuuhun ja on lujuuden, uskollisuuden ja kukoistuksen vertauskuva.”

Jouluna kokoonnutaan yhteen. Velikin saapuu kotiin kauempaa. Ollaan yhdessä, syödään, saunotaan, ostetaan suklaata ja pelataan Fifaa. Voidaan muistella, kun joulupukki tuli joskus ja puhui muorille radiopuhelimeen. Sitä, kun futis murskasi äidin himmelin ja koulussa askarreltiin lumihiutaleita. Mennään aattoaamuna kauppahalliin, ostetaan poroa, lohta ja rieskaa. Mennään kirkkoon. Muuten sitä harvoin käy, mutta jouluna pitää päästä. Eikä kaikkien tarvi tulla, kukin tavallaan ja sitten illalla pelataan Trivial Pursuitia.

Musiikkiako onko? Juu. Lauletaan. Piano on monesti ja kuoro. Kauneimmat joululaulut. Mökit nukkuu lumiset ja maa on niin kaunis. Lauletaan valoista ja hyvyydestä, maassa olkoon rauha.

Rauha. On joulurauhan julistus. Brinkkalan talon parveke ja lukijan sormia paleltaa pakkanen. Hattu pois päästä, kun lauletaan Maamme-laulua. Telkkarista tulee jotain ohjelmaa. Joku varmaan katsoo, toiset leipoo torttuja ja pipareita. Naapuri pimpottaa ovikelloa. Se tapahtuu kerran vuodessa. Tuo kortin ja kukkia, vaihdetaan pari sanaa ja onnea tulevaan.

Joulu, kultainen joulu. Yes, it’s a big thing back home. Kotoa kaukana olevaa ottaa vähän sydämestä. Ei paljon stressaa se lattian vahaaminen tai kaupoissa kilkattavat punakuonot ja muut, mutta olisipa kiva sytyttää takkaan tuli. Hassutella veljien kanssa ja ostaa torilta vasta.

Sitä se joulu ehkä on. Antamista, jakamista, syy tehdä hyvää ja leikkiä yhdessä parrakasta satuolentoa. Lupa avautua ihmettelemään, sytyttää kynttilä ja tunnustella rauhaa. Syy skypettää Suomeen, potea koti-ikävää ja kertoa balilaiselle tytölle, kuinka meilläkin lauletaan valosta ja hyvyydestä.

Se joulu on hyvä juhla.


Tässä on joululahjamme sinulle, hyvä Luovan Laboratorion ystävä: 10 luetuimpiin kuuluvaa artikkelia sivuiltamme koottuna yhteen ja tarjottuna sinulle ilmaiseksi. Lataaminen onnistuu, kun painat tätä linkkiä. Toivotamme sinulle, ystävillesi, rakkaillesi, kollegoillesi, naapureillesi, lemmikeillesi ja sukulaisillesi mitä parasta joulua! Maassa olkoon rauha ja ihmisillä hyvä tahto. <3

Lataa lukemisesi tästä >>>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top