Marttaventures (osa 7 / 7): 10 kohokohtaa matkan varrelta

Ajatuksena alun alkujaan oli, että näitä jaksoja syntyisi 10 kappaletta – että seikkailu Uudessa-Seelannissa olisi jatkunut hieman pidempään. Kuitenkin kuudennen jakson kohdalla elämä autossa alkoi särkemään selkää ja sielua, minkä johdosta laitoin kodin virkaa toimittaneen Toyotani myyntiin. Uusi onnellinen omistaja löytyi neljässä päivässä, joten alkuperäisestä ajatuksesta poiketen tämä on sarjassamme viimeinen Marttaventures-jakso. Videolla mietitään, mitä tästä koko 1,5 kuukauden operaatiosta jäi käteen ja tähän artikkeliin on listattuna 10 erilaista kohokohtaa ja ikimuistoista hetkeä matkan varrelta. 

Katso Marttaventures – Jakso 7:

Jos video on näkymätön, voit katsoa sen myös YouTube-kanavallamme täällä>>>

Kaiken kaikkiaan Uusi-Seelanti on ympäristönä mykistävän vaikuttava. Koko seikkailun syväluotaava läpikäyminen vaatii vielä aikaa, mutta tässä 10 ikimuistoista kokemusta ja paikkaa satunnaisessa parhausjärjestymättömyydessä – muita satoja asioita ja muistoja poissulkematta.

1. Roadtrip

Autossa elämisen ehdoton hyvä puoli on se, että voi aina valita kotinsa sijainnin: Näkee koko ajan uutta, ja ajellessa mutkaisia maisemareittejä voi laulaa Spotifyn mukana, pysähdellä huoltoasemilla ostamassa cappucinoa ja kookosvettä. Roadtrippailu tekee hyvää ajattelulle ja luovuudelle – ajatukset jotenkin järjestyvät oikeisiin lokeroihin siinä ajellessa kuin itsestään.

2. Leirintäalueet

Uudessa-Seelannissa leirintäalueita on kolmenlaisia: ilmaisia varustelemattomia parkkipaikkoja, edullisia vesipisteen, wc:n ja suihkun sisältäviä budjettipaikkoja ja täyden varustelun holiday parkkeja. Leirintäalueiden tunnelma on tasosta riippumatta ainutlaatuinen. Kaikki touhuavat omiaan, tuoksuu retkikeitin ja metsä, naapurin kanssa tarinoidaan iltaisin viinilasillisen äärellä. Läppäriin saa sähköä, ruokaa pääsee laittamaan yhteiskeittiöön ja aamulla pääsee lämpimään suihkuun.

3. Retkielämä

Aamupuuron nauttiminen ulkoilmassa. Telttailu. Pikniklaukku, aurinkoenergiavalot ja Lapista toissakesänä ostettu puuvartinen puukko. Retkiolosuhteissa on sitä jotain, outoa romantiikkaa. Tosin 1,5 kuukauden aikana retkielämään ehtii myös kehittämään vahvahkon viha-rakkaussuhteen.

4. Kontu

Oi. Tämä. Jos kaikista maailman paikoista saisi valita, missä asua, niin Muumilaakso tai Kontu. Olipa tuo paikka miten täynnä turisteja hyvänsä, oli siellä vietetty parituntinen vannoutuneelle Taru sormusten herrasta -fanille unelmien täyttymys. Bilbon koti näytti pienemmältä, joskin vähintään yhtä sympaattiselta kuin leffoissa, Green Dragonista sai maittavaa olutta leffoista tutuissa tuopeissa tarjoiltuna ja tunnelma oli sen verta idyllinen, että teki mieli jäädä salaa yhteen hobitinkoloista aumaan.

5. Mordor (Tongariro Alpine Crossing)

Vaikuttava paikka. Voimia koetteleva nousu tulivuoren huipulle kraatereiden luo järjettömässä tuulessa ja sumussa. Jotenkin pystyi samaistumaan Frodoon. Näköalojakin olisi kuulemma ollut, jos sää olisi sen sallinut. Joka tapauksessa unohtumaton vaellus, ympäristö kuin toiselta planeetalta.

6. Maut

Fish’n’chips. Cappucino suklaakuorrutteella. Tuoreet kirsikat. Vihannekset ja hedelmät. Viinit. Uudessa-Seelannissa on Suomeen nähden päinvastaiset vuodenajat, joten täällä elettiin kesää. Kirsikoita myytiin ihan joka paikassa. Viinitiloja vilisi ohi siellä täällä. Cappucinoa kun osti, päälle ripoteltiin suklaata. Kulinaristisesti ei mikään Italian kaltainen elämys, mutta makuja, jotka jäivät mieleen.

7. Eläimet

Uudessa-Seelannissa on ihmisiä 4,4 miljoonaa ja lampaita 35 miljoonaa. Eipä ihme, että lampaita näkee ajellessaan ympäri maata useammin kuin ihmisiä. Kauniilla, kansallispuistoiksi julistetuilla rannoilla makoilee hylkeitä ja merileijonia. On pingviinejä, delfiinejä ja kaskelotteja. Onnelliset koirat juoksentelevat vapaasti mereen noutamaan omistajiensa heittämiä keppejä. Niin ja sitten siellä on se lentokyvytön Kiivi-lintu, josta ovat erityisen ylpeitä – kutsuvat jopa itseään “kiiveiksi”.

8. Milford Sound

Eteläsaaren puolella on eräs tunnetuimmista Uuden-Seelannin kansallispuistoista, useissa tutkimuksissa maailman parhaimpiin matkakohteisiin luettu, maailman kahdeksanneksi ihmeeksikin tituleerattu alue (eikä ihme). Häikäisevä paikka. Tunnetaan muuten myös eräänä maailman sateisimmista alueista. Valitettavasti sairastuin juuri tuolla ollessa, joten kokemukseni Milford Soundista jäi vajaaksi, joskin sitäkin antoisammaksi mm. elämäni ensimmäisen vesitasolennon ansiosta.

9. Aoraki National Park

Eräs ehdottomia suosikkeja koko matkan varrelta. Dramaattisia vuoria, jäätikköjärviä, puhdasta luontoa, rauhaa ja hiljaisuutta. Tuossa kansallispuistossa sijaitsee Uuden-Seelannin korkein vuori Mt Cook.

10. Maorit

Olet ehkä nähny sen videon YouTubesta, jossa Uuden-Seelannin rugbyjoukkue öykkäröi ennen matsia vaikuttavalla, vastustajia kauhistuttavalla tavalla (jos et, niin suosittelen etsimään). Kyseessä on maorien perinteinen rituaali ja sotatanssi haka, joka menee väkisinkin ihon alle. Kuten koko maorikulttuuri. Maorit ovat Uuden-Seelannin alkuperäiskansaa, joiden kulttuuri elää vieläkin vahvana. Viisasta kansaa ovat.


Lue / katso myös kaikki aikaisemmat jaksot:

Jakso 6: Auto
Jakso 5: Hyvät ja huonot uutiset
Jakso 4: Planeettamme Maa
Jakso 3: Pakollinen pysähdys
Jakso 2: Tänä vuonna tapahtuu vain hyviä asioita
Jakso 1: Kuinka muutin autoon Uudessa-Seelannissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top