Luovuuden tärkein vaihe on aloittaa – Rajat voivat vauhdittaa inspiraatiota

Olet varmaan unelmoinut siitä, kuinka jossain kohtaa voit toteuttaa luovia visioita niin, ettei budjetista ja resursseista ole pulaa? Sinulla on kaikki mahdollisuudet käytössäsi, aikaa juuri niin paljon kuin haluat ja saat parhaat tyypit mukaan. Voit vain nauttia luovista hetkistä ehkäpä auringon paahteessa hiekkarannalla, ison studion puitteissa jossain maailman metropoleista tai elää erakkona mökinpahaisessa keskellä erämaata.

Pitkään kuvittelin, että juuri noin se menee. Taiteellinen potentiaalini ja luovuuteni vain kaipaa rajattomia mahdollisuuksia. Hiljalleen havahduin siihen, että ei se ihan niin mene. Itse asiassa rajattomat mahdollisuudet saavat meidät vain loputtomasti pohtimaan, mitä niistä me haluamme käyttää, mikä on oikea valinta, mikä on paras valinta? Tutkimalla tarinoita erilaisten tunnettujen teosten ja luomusten synnystä huomaa, että itse asiassa inspiraatiota ovat usein vauhdittaneet varsin rajalliset resurssit niin talouden, välineiden kuin aikataulun kanssa.

Oma käytännön esimerkkini tulee soitinten maailmasta. Tekniikka on mahdollistanut sen, että tietokoneeni uumenista löytyy niin laadukkaasti soiva täysimittainen sinfoniaorkesteri, rouhea rokkibändi kuin mitä eksoottisimmat soittimet ympäri maailmaa. Säveltämistäni ei siis rajoita se, millainen soitinarsenaali minulla on käytössä.

Käytännössä työskentelen kuitenkin niin, että valitsen esimerkiksi pari–kolme instrumenttia, joilla alan säveltää tv-sarjan musiikkia. Olen huomannut, etten valitse edes laadukkaimpia instrumentteja, vaan saatan käyttää jotain muuta kuin sitä parasta ja kalleinta. Rajaamalla keinotekoisesti mahdollisuuksiani, alkaa luovuuteni herätä. Millaisia juttuja tällä soittimella pystyy tekemään? Miltä tämä yhdistelmä kuulostaa? Millaisia variaatioita pystyn luomaan rajatulla kokoonpanolla?

Luovuuden tärkein vaihe on aloittaa. Ja sitten aloittaa taas uudestaan. En ole vielä törmännyt mihinkään tutkimukseen tai tarinaan, jossa olisi kerrottu jotain muuta. Jotta pääsee alkuun, on hyvä rajata mahdollisuudet. Omassa esimerkissäni on hienoa se, että jos haluan myöhemmin maustaa äänimaailmaa, voin halutessani lisätä afrikkalaisen rummun jytkettä tai harvinaisen kiinalaisen jousisoittimen napin painalluksella. Kannattaa siis helpottaa ensimmäisen askeleen ottamista tarkoituksellisesti rajoittamalla itseään, sillä kun pääset alkuun, hetken kuluttua oletkin jo hyvässä vauhdissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top