Luovaa sisältöä: Yritystarinan ABC

Yritystarina, miten se kerrotaan iskevästi, osuvasti ja koukuttavasti. Mitä yritystarinassa kuuluu olla? Jos yrityksestä kerrotaan tarina, miten se rakennetaan? Onko se kuin romaani? Mikä on yritystarinan idea?

Seison yleensä perjantaisin kanssayrittäjien edessä ja yritän kertoa 30 sekunnissa, mitä konkreettisesti teen ja mikä erottaa minut muista. Tämä on sitä pitchausta eli hissipuheenpitoa sekä yritystarinan kertomisen esiasteita. Lyhyessä ajassa ei ehdi kertoa yrityksen syntytarinaa, mutta siinä saa koukutettua kuuntelijan niin, että hän tulee kysymään minulta lisää tai kun menet hänen kanssaan keskustelemaan myöhemmin, hän muistaa, mitä minä teinkään. Yritystarinassa on sama henki – miten jäät mieleen?

Olen asiakkailleni avuksi, kun heille tulee tarve yritystarinan kirjoittamiselle. Pyyntönä hyvin usein on, että kerron tarinan iskevällä tavalla, asiakkaaseen vetoavalla, mutta kuitenkin asiallisella ja vetävällä tavalla. Mielestäni maailma on täynnä tarinoita, ja paras tapa tulla asiakkaan iholle on kertoa oma tarinansa paikkauslappuineen ja korjausmusteineen kaikkineen.

Olen elämäni aikana opettanut paljon tarinointia – äidinkielenopettajan perustyötä. Se, miten sain opiskelijat inspiroitua kirjoittamaan omansa, on aina oma työmuotonsa. Toimivimmaksi koin sen, että luetutin opiskelijoillani erilaisia tarinoita, että kerronta tulisi tutuksi. Näiden tekstien kautta opiskelijani ymmärsivät parhaiten sen, miten teksti pitää rakentaa, millaisia asioita tulisi nostaa esille, millä tavalla ja missä vaiheessa. Olen aina käyttänyt perusohjeena “puolen sivun sääntöä”. Jos tarina ei kiinnosta “sivun puolivälissä” tai nykyaikana ns. otsikon ja 1. kappaleen jälkeen, asiakas ei lue pidemmälle.

Tämä sääntö on tuntunut korostuvan yhä enemmän ja enemmän nykyajan keskittymiskyvyn alentumisen myötä. Saman huomasin opiskelijoissani. Heitä eivät pitkä romaanit enää kiinnostaneet, vaan he näkivät novellit – lyhyet tarinat – paljon mielenkiintoisimpina. Tekstit olivat tiiviitä, lyhyitä, mutta toisaalta mielenkiintoisia.

Millainen yritystarinan tulisi siis olla? Mitkä asiat vetoavat ihmisiin, asiakkaisiin?

Ensimmäisenä sääntönä sanoisin “reality-tv”.

Mitä todentuntuisempia asioita yritystarinassa nostat esille, sitä varmemmin asiakas kiinnostuu sinusta, tuotteestasi ja yrityksestäsi. Jos rakennan tarinaa käsityö- tai rakennusalan yritykselle, tarinan tulisi ns. tuntua kämmenissä, hauislihaksissa ja hikenä otsalla, mutta olla palkitseva ja kunnioittava. Ei mitään Leevi and The Leavings -meininkiä ihan, mutta hieman sinne päin. Pääasia on, että asiakas voi samaistua.

Vinkki: Olisiko hyvä luoda yrityksellesi kasvot, rakentaa henkilöhahmo kertomaan tarinaasi?

Toisena nostaisin esille yrityksen arvot.

Millaiset asiat ovat yrityksen sydäntä lähellä, millaiselle kivijalalle yritys on rakennettu? Kun arvot tuntuvat asiakkaassa, vastaavat hänen ajatuksiinsa maailmasta, asioiden kohtaamisesta, silloin asiakas kiinnostuu. Töitä on kuitenkin aina mukavampi tehdä niiden ihmisten kanssa, jotka arvostavat samoja lähtökohtia kuin itsekin. Luet varmasti itsekin sellaisia tekstejä ja blogeja, joissa kirjoittaja pitää tärkeänä niitä asioita, mitkä ovat sinunkin elämässä keskiössä.

Vinkki: Mitä arvoja Sinä haluaisit tuoda esille?

Kolmanneksi pyri olemaan värikäs kaikin mahdollisin keinoin.

Onko värikkyys sanastoa, onko se kuvamateriaalia, värimaailmaa, löydä oma tapasi. Toimesi sekä tuotteesi antaa yleensä tälle osiolle sydämen. Millaisista kuvista, sanoista ja väreistä tuotteesi rakentuu? Millaiset osaset yhdessä tekevät asiastasi osuvan, uppoavan ja luotettavan? Millainen on luotettava lakimies, välittävä sairaanhoitaja, ammattitaitoinen fysioterapeutti tai idearikas floristi? Mikä on mottosi?

Vinkki: Rakenna Pinterestiin oma salainen arkistosi Sinua miellyttävistä asioista. Saisitko sieltä inspiraatiota?

Näiden jälkeen on helppo lähteä rakentamaan tarinaasi. Uskon, että tällaisen tarinan kautta tuotteesi, työsi ja ammattitaitosi välittyy asiakaskunnallesi parhaiten. Liitä rohkeasti ammattitaitoosi persoonasi ja tee se näkyväksi. Tällainen sisältö on ominta sitouttavaa sisältöä, joka varmasti huomataan ja jaetaan. Lisäksi se saa asiakkaasi seuraamaan ja odottamaan sinulta lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top