Luova prosessi on henkilökohtainen – Vain sinä tiedät, kuinka luovuutesi kanavoituu parhaiten

Luovuuteen kuuluu inspiroituminen ympäröivästä maailmasta. Joku asia näyttää meistä hienolta ja haluamme itsekin tehdä sitä. Keräämme tietoa, opettelemme tekniikoita ja matkimme esikuviamme jäljitellen heidän tyyliään. Mukaan sekoittuu myös vaikutteita, joita meille on kertynyt elämämme aikana. Hiljalleen muodostuu oma tapamme tehdä ja ilmaista.

Sävellän ja tuotan parhaillaan musiikkia Ylen Sohvaset-lastenohjelman erikoisjaksoon Sohvaset – täydellisen joulun metsästys. Projekti on urani suurin. Teen yhteistyötä Torvikopla Big Bandin kanssa, joka musisoi sävellykseni Tohlopin studiolla. Tällaiseen projektiin liittyy tietysti paineita onnistumisesta. Kuinka saan kaiken sävellettyä? Toimiiko musiikki, onko ohjaaja tyytyväinen demoihini? Saadaanko sovitukset toimimaan? Pysymmekö aikataulussa? Ehditäänkö kaikki biisit harjoittella hyvin? Kuinka äänitykset onnistuvat?

Epävarmuuden hetkinä pohdin, olenko tehnyt asiat oikein. Aivan kuin olisi yksi oikea tapa tehdä luovaa prosessia. Nykyään on helppo löytää artikkeleita ja videoita siitä, kuinka eri alojen mestarit työskentelevät. Tulen epävarmaksi, kun vertaan itseäni elokuvasäveltäjään, joka säveltää tuntikausia erilaista musiikkia valiten myöhemmin parhaat pätkät, joista rakentaa lopulta elokuvan musiikki.

Oma prosessini on erilainen. Varsinaista tietokoneen ääressä istumista minulle kertyy vähän. Ideat muhivat päässäni ja teen alkuun paljon kaikkea muuta kuin itse säveltämistä. Tapaan ihmisiä ja juttelen niitä näitä. Käyn kävelyllä Pyynikin rannoilla ja harrastan liikuntaa. Luen mielenkiintoisia artikkeleita ja katson videoita, jotka usein liittyvät aivan eri aiheisiin. Joskus iskee paniikki. Olenko vain laiska ja kulutan aikaani turhanpäiväisiin asioihin? Pitäisikö minun istua koneen ääressä, kuten hän tekee?

Lopulta vastaus on “ei”. Se ei ole minun tyylini. Minun juttuni toimii juuri sen takia, että en ole kokenut samoja asioita kuin ihminen johon itseäni vertaan. Asiakkaani ovat olleet tuottamaani musiikkiin tyytyväisiä. Minulla on oma tapani prosessoida asioita: pohdiskella, miettiä, haudutella, ideoida, riippumatta missä liikun ja mitä teen. Jollen mieti projektia aktiivisesti, alitajuntani työstää sitä joka tapauksessa.

Luovan työn päämäärä on saattaa esiin se uniikki näkemys, joka juuri sinulla on. On tärkeää löytää oma tyyli tehdä ja uskoa, että se toimii. Sen takia pitää uskaltaa tehdä asioita niin kuin itse parhaaksi kokee. Jos prosessi toimii ja pääset maaliin, on tapasi oikea. Aina voi oppia uusia tapoja työskennellä ja tyylimme kehittyy kenties läpi elämän, mutta vain sinä tiedät, kuinka sinun luovuutesi parhaiten kanavoituu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top