Konkurssipäiväkirjat, osa 1: “Rakkaudella, entinen laturimies” | Asmo Saloranta

Tämä oli henkilökohtaisesti vaikeaa. Kertoa kaikille tutuille, että homma on nyt paketissa. Toki jo viikon ajan lehdissä on kerrottu tilanteesta, mutta en ole itse kommentoinut asiaa vielä missään. Kirjoitin tekstin valmiiksi. Soitin toimittajalle, jolle halusin antaa haastattelun ja kertoa missä meni vikaan.

Tarkoitukseni oli linkata Facebookissa ja Linkedinissä tuo juttu ja kirjoittaa saatetekstiksi oma post mortem -teksti, joka meni näin:

Näin kävi.

Asmo Solutions lopetetaan vielä ennen kuin Oulun Rotuaarilla on jouluvalot. Kaikkemme annettiin, mutta se ei riittänyt maaliin asti. Myynti ei lähtenyt vetämään kuten oletimme alkuhuuman aikaan.

Kulissien takana kehitimme monta erilaista tuotetta ja konseptia, jotka eivät lopulta nähneet päivänvaloa. Tiimissä oli huippuporukkaa ja opin heiltä tässä matkan aikana paljon.

Tietysti olen pettynyt, että tämä ei lopulta onnistunut, mutta turhaan sitä jään vatvomaan. Onneksi lähdin yrittämään tätä. Muuten jossittelisin, että mitä jos olisinkin kokeillut siipiäni laturibisneksessä. Nytpähän tiedän. Ei ole minun juttu laturit. Rupean käyttämään lankapuhelinta, jottei tarvisi latureihin enää koskea.    

Totuus startupin onnistumisen mahdollisuuksista on, että noin yhdeksän kymmenestä startupista kuopataan ensimmäisen muutaman vuoden aikana. Ikävä kyllä tämä jäi siihen yhdeksän porukkaan.

Suuret kiitokset kaikille, joihin olen matkan aikana tutustunut. Kiitos teille kaikille, jotka jollain tavalla osallistuitte tai elitte mukana tässä seikkailussa. Tämä oli minulle elämäni muuttanut kokemus.  

Nyt pieni palautumistauko lasten kanssa kotona, ennen kuin lähden 110 lasissa kohti uusia haasteita.

Rakkaudella, Asmo – entinen laturimies

Tuohon Facebook-päivitykseen tuli sata kommenttia ja viisisataa tykkäystä vuorokauden aikana. Vain yksi kommentti oli negatiivinen ja sekin oli tehty feikkiprofiililla. Poistin sen. Mun henkilökohtaiselle seinälle ei tulla vittuilemaan, eikä varsinkaan nimimerkillä. Jos firman sivuille olisi laittanut, niin olisi saanut toki olla. Joillain ei vain ole filtteriä omassa ulosannissaan tuolla sosiaalisessa mediassa. Ei siellä pitäisi sanoa mitään, mitä ei uskalla oikeassa elämässä sanoa. Jotenkin tuntuu hullulta tämä.

Seuraavana päivänä postasin kuvan rakentamastani lehtikompostista. Se sai neljä kommenttia. 

Menimme toimittajan kanssa kaljalle ja hän haastatteli tunnin verran. Tai oikeastaan minä vain puhuin ja puhuin ja kerroin, mitä kaikkea oli matkan varrella sattunut. Se oli minulle terapeuttinen hetki.

Toimittaja kysyi minulta lopulta kysymyksen: “Jos pääsisin ajassa taaksepäin, niin mitä tekisin toisin?” Vastasin, että en mitään.

Minulta on monesti kysytty, että tekisinkö asiat toisin, jos saisin palata ajassa taaksepän. No en tekisi. Kaikki päätökset – asiat, jotka tein ja jotka jätin tekemättä, toivat minut tähän asti ja nuo tapahtumat tekivät minusta ihmisen, joka olen nyt. Olen onnellinen ja tyytyväinen elämääni, joskin aika varaton.

Jos olisin tehnyt jotain alussa toisin, niin olisinko päässyt tähän asti? Vai olisinko roikkumassa pihamännyssä liian vaikean masennuksen ja koko omaisuuteni menettämisen jäljiltä? Jossittelu ei ole rakentavaa. Se on typerää. Jos tädillä olisi munat, se olisi setä. Voit jossitella maailman tappiin asti, mutta se ei hyödytä sinua lainkaan. Jos olisit tehnyt asiat toisin, olisiko asiat toisin? ET VOI TIETÄÄ.

Vaikka kuinka jossittelet, et saa uutta mahdollisuutta palata ajassa taaksepäin save pointtiin ja kokeilla eri tavalla. Voit tulevaisuudessa tehdä samankaltaisen asian eri tavalla, mutta se onkin sitten täysin eri tilanne. Voinko olla enää selkeämpi?

Unohda jossittelu, opi mokista ja toimi jatkossa nämä opit huomioon ottaen. Ei kukaan ole seppä syntyessään. Paitsi Muhoksen Sosolla, jossa asuu Seppiä niin pirusti.


Asmo Saloranta aloitti kirjoittamaan kirjaansa konkurssista kesällä 2017, kun alkoi olemaan selvää, mitä tulee tapahtumaan. Asmo: No Exit – Kuinka tapoin rakkaani ja muita tarinoita startup-maailmasta julkaistaan Luovan Laboratorion toimesta keväällä 2018. Ennakkotilaa omasi nyt täältä!

3 kommenttia

Back to top