Iskikö luovuusblokki? Näin selätät valkoisen paperin kammon ja kirjoitat kuin Hemingway

Jokainen työkseen kirjoittava tai kirjoittamista harrastava törmää väistämättä vähintään kerran elämässään luovuusjumiin. Valkoinen paperi tuijottaa uhmakkaasti silmiin ja deadline kolkuttaa, vaan totaalinen blokki estää ajattelemasta selkeästi.

Ehkä helpottavaa on kuulla, että valkoisen paperin kammoa potevat ajoittain alansa parhaatkin. Tuotteliaat kirjoittajat ovat löytäneet keinonsa tekstin luomiseen silloinkin kun se ei lähde virtaamaan ihan itsestään. Moni saattaa ajatella, että luova tekeminen vaatisi aina inspiraatiota. Tosiasiassa inspiraatio löytyy usein, kun aloittaa vain tekemään – tarttuu kiinni kirjoittamiseen mistä tahansa kulmasta.

Ajoittaisesta luovuusblokista kärsi myös kaikkien tuntema klassikkokirjailija Ernest Hemingway. Eräs hänen kuuluisia kirjoittamisvinkkejään kuuluu:

“All you have to do is write one true sentence. Write the truest sentence that you know.”

Kirjoita lause, joka sinulle on eniten totta ja tekstisi lähtee syntymään kuin itsestään.

Jokaisella meistä on omintakeisia tarinoita ja erityinen tapa hahmottaa maailmaa. Usein ajattelemme, että omassa elämässä ei ole kirjoitettavaa, meillä ei ehkä ole tarpeeksi tietämystä, jota jakaa tai aiheita on muuten haastavaa löytää – mutta jokaisella meistä on uniikki tapa kokea ja sanoittaa kokemuksiamme. Sinulla on omintakeinen tapa hahmottaa maailmaa sekä pukea kokemuksesi sanoiksi.

Aiheeseen tarttuaksesi sinun tulee kirjoittaa vain yksi sinulle tässä hetkessä totta oleva lause ja tarinasi, runosi tai romaanisi alku on valmis.

Hei hei, valkoinen paperi.


Tahdotko oppia lisää luovuustekniikoita, löytää kirjoittamisen ilon ja inspiraation sekä nauttia siitä tunteesta, kun sanat saavat virrata vapaasti paperille? Tule mukaan rakastetulle luovan kirjoittamisen verkkokurssille Novel Clubiin! Lue lisää ja liity mukaan>>>

1 kommenttia

Back to top