Entä, jos jään jostain paitsi?

Voi kuulostaa hölmöltäkin, mutta vähintään kummalliselta, että moni meistä jatkuvasti pelkää jäävänsä jostain paitsi. Pelkää, vaikka juuri sillä samalla hetkellä kokisi jotain ainutlaatuisen upeaa, mistä ei millään tasolla haluaisi jäädä paitsi.

Tuo pelko voi aiheuttaa ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden tunteita, surua ja älytöntä takertumista omaan rakkaimpaansa. Rakkaimmalla tarkoitan tässä siis toki älypuhelinta.

Puhtaasti nykyajan ihmisiä vaivaava ja digitaalisuuteen sekä sosiaalisiin medioihin pohjautuva pelko on saanut yleisesti tunnetun ilmauksen: FOMO – Fear of Missing Out. Kirjaimellisesti pelko siitä, että jää jostain paitsi.

Mikäli pelon ja ilmiön syitä ei tunnista itsessään, voi se johtaa maaniseen älypuhelimen näpräämiseen ja uutisvirtojen päivittelyyn, sitä kompensoivaan pakkomielteeseen päivittää itse jotain mielettömän upeaa jatkuvasti ja syvään tunteeseen siitä, että oma elämä ei ole lainkaan riittävän hyvää.

Vahvistamalla empatiakykyä, siis ajattelemalla: ”Voi kun kiva, että tuo kaverini saa olla vesipuistossa, kun hän siitä niin pitää!”, voi taklata FOMO-ilmiön kokemista. Samalla voi muistuttaa itseään siitä, että jokin toinen vaihtoehto ei ole välttämättä parempi, vain erilainen.

Lue lisää Omituisista Oivalluksista, tilaa viikottaiset opetukset sähköpostiisi ja tutustu pidempään versioon tästä viikon opetuksesta täällä >>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top