8 vähän hassua asiaa, jotka pumppaavat luovuutta käyttöösi

Me kaikki olemme vähän outoja. Oikeastaan aika outoja, mutta osa meistä piilottaa siitä osan, joten on enemmän totta todeta, että vähän outoja. Olemme olleet lapsesta saakka outoja. Lapset ovat todella outoja ja tekevät outoja ja hassuja asioita. Aikuisuutta lähestyttäessä outoudelle tapahtuu pientä sivilisaatiosta johtuvaa laimentumista. Eihän se ole välttämättä ihan soveliasta aikuiselle ennen tärkeää palaveria maistaa, miltä lumi maistuu tai tonkia kastematoja kukkapenkistä. 

Mutta miksi ei? Luovilla, siis luovina pidetyillä ihmisillä on monia aika outoja tapoja. Joku keräilee kissatarroja kun taas joku saa luovan voimansa rikkinäisten kattiloiden keräämisestä. Kirjassamme 15+1 tietä luovuuteen Henkka Hyppönen kuvaa luovuutta tavallaan meemien keräilynä. Luova ihminen keräilee itseään kiinnostavia artefakteja ja tiedon jyväsiä oman luomistyönsä pohjalle mahdollistaakseen täysin uniikin, inspiroivan ja – noh, luovan – lopputuloksen. 

Asioiden ja tiedon keräilyn sekä yhdistelyn lisäksi outouteen liittyy myös erilaiset tavat ja uskomukset. Taikauskot, taivaalliset uskot, rutiinit, tavat ja muut elämisen keinot ovat luovilla ihmisillä monesti hyvinkin tarkasti punnittuja asioita. Minua itseäni esimerkiksi useinkin ihmetellään, että miten voin miettiä vaikkapa hampaiden pesun rytmitystä muihin aamutoimiini niin kauan, ihan kuin se olisi kaikkein suurin asia olemassaoloni taustalla, että milloin ja miten pesen hampaani. 

Hampaiden pesu nyt on jollain tavalla ääriesimerkki, mutta se sai minut pohtimaan tämän kirjoituksen syntyyn johtaneita asioita. Nimittäin kaikkia niitä omituiselta kalskahtavia asioita, mitä luovilla ihmisillä nyt yleensä elämässään on. Joten, tässäpä omakohtaisesta elämästäni lista siitä kaikesta, mitä luova ihminen kertakaikkiaan tarvitsee ollakseen aina vähän oudompi (ja luovempi).

Disclaimer: lista ei ole kaikenkattava, ei todellakaan. Asiat ovat omasta ja tuttujeni elämästä lainattuja, joita ihailen. Kerro omat outoutesi ja vinkkisi kommentteihin.

1. Kivet

Monet lapset keräilevät kovasti kiviä. Ja kyselevät aikuisilta, että mikä tämä kivi on. Eivät lapset halua tietää, että tuo aarre on vain normaali rosoinen graniitin palanen, vaan he hakevat tuon nimenomaisen kiven taikavoimaa.

Kivissä on uskomaton määrä taikaa. Jotkut kivet, tai aika monetkin, ovat ihan nimetysti jotain tiettyjä voima- tai taikakiviä. Ruusukvartsi, yksi meidän yrityksemme lempikivistä, on ehdotonta rakkautta kantajalleen ja ympärilleen levittävä kivi. Ametisti rohkaisee sisäiseen rauhaan, taistelee riippuvaisuuksia vastaan, kuljettaa energiaa ja omaa korkean henkisen värähtelyn. Kyllä.

Kivien taika tosin monelle piilee siinä, että mikä tahansa kivi antaa kantajalleen ihan mitä tahansa voimaa, mitä sen haluaa antavan. Nimittäin aina, kun katsot tuota omaa taikakiveäsi, muistat sen, mitä tuo kivi on sinulle tuomassa. Autossa kulkeva kivi voi muistuttaa sinua rauhallisuudesta liikenteessä. Työlaukussa kulkeva kivi voi muistuttaa sinua itseluottamuksesta. Sängyn vieressä säteilevä lohkare kertoo rauhasta maailmassa ja keittiön kivi antaa voimaa ahneuden voittamiseen.

Minulla on vieressäni tällä hetkellä kivi, joka muistuttaa viikon tavoitteistani. Tavoitteet ovat koko viikolle olleet seuraavat: kiltteys, optimistinen valo ja vakaa elämä. Kivi muistuttaa minua jokaisessa hetkessä näistä.

2. Rikkinäinen kello / puhelin / kitara / muu asia

Tila, jonka koen inspiroivimmaksi itselleni, sisältää rikkinäisen kitaran, kuolleen bonsaipuun ja rikkinäisen lankapuhelimen. Omistan neljä kelloa, joista yksikään ei käy enää. Rehevästi kukkivien kasvien keskuudessa on tyhjiä peltisiä kukkaruukkuja ja kuolleita oksia. Oikeastaan, kun katselen ympärilleni, löydän enemmän hiukan rikkinäisiä tai ränsistyneitä ja varsinaisesti sisustukseen kuulumattomia asioita, kuin ehjiä ja kiiltäviä oikeita sisustustavaroita. 

Tämä liittyykin vahvasti luovuuden luonteeseen, kun mietin niiden inspiroivimpien luojien ympäristöjä, joihin olen päässyt vierailemaan. Oma ympäristö pyritään aina tekemään itseä mahdollisimman inspiroivaksi. Elinympäristöön kasataan niitä aarteita, jotka kuvastavat sisäistä maailmaamme tai antavat ajatuksillemme kimmoketta ja ruokaa.

En nyt varsinaisesti sano olevani sisäiseltä maailmaltani rikkinäinen, paikkaan kuulumaton tai kuollut, vaan ehkä enemmänkin korostan alitajuntaisesti näillä asioilla elämän haurautta sekä sitä, että kaikella on maailmassa lopulta paikkansa. Ajaltaan seisahtuneet kellot taas merkitsevät minulle sitä, että pyrin joka hetkessä vähän unohtamaan kellon kulkua vastaan juoksemisen. Riittää, että olen tässä hetkessä, ajassa ja paikassa tukevasti jaloillani.

3. Paperi ja kynä

Tämä nyt on melkoisen ”no brainer” eli vapaasti itse suomennettuna epäaivotus. Luova ihminen tarvitsee kynän ja paperia. Toki, kun puhutaan outouden kautta näistä asioista, ei ihan mikä tahansa kynä ja paperi, vaan lempikynä ja lempipaperi. Moni valitsee klassikkona paperikseen Moleskine® -vihkon, mutta oman lempparin voi löytää kyllä ihan mistä vain.

Itse suosin usein vain mahdollisimman suurta paperia, johon saa Isot Ajatukset piirettyä ja kirjoiteltua Isoina. Kyninä suosin itse tusseja, mutta moni tykkää myös lyijykynistä tai mustekynistä. Harvempi tunnustaa käyttävänsä lyijytäytekyniä, mutta niitäkin olen nähnyt käytössä.

Kynä-ja-paperi-kombossa on erityispiirteenä se taika, että jokaisella vedolla luot jotain pysyvää. Digitaalisessa maailmassa ajatuksia on aivan liian helppo tuhota kokonaan. Controlia (mac-käyttäjillä commandia) ja a-kirjainta painamalla valitset kaiken, <— -painikkeella tuhoat kaiken.

Jos haluat ajatuksesi tuhota paperilta, tulee tuo koko paperi silputa, polttaa bensiinin avulla ja sirotella Mariaanien hautaan. Lyijykynän hennoin vetokin jää paperille pohjaksi, vaikka sen pyyhkisit pois ja suttaisit päälle. Ja tämä on luovuudessa tärkeää – mennyt nimittäin.

4. Innostava elinkupla & feedi

Ehkä jopa nyt ajankohtaisesti ajateltuna, ei kannata seurata ihan kaikkea, mitä sosiaaliset mediat silmillesi haluavat syöttää. Olen jo pitkään pitänyt kovasti Instagramin ja YouTuben kautta saamastani positiivisesta ja inspiroivasta kuplasta. Facebook taas tarjoili minulle kovin pitkään tuohtuneita keskusteluita turhanpäiväisyyksistä sekä julkista lynkkaamista. Siirsin siis kaiken seuraamiseni vain niihin lähteisiin, jotka kehittävät minua eteenpäin, Instagramiin ja YouTubeen. Lisäksi pyrin pysymään muutenkin erossa kontaktista ihmisiin, jotka eivät edistä ajatuksiani siihen suuntaan, minkä koen itselleni hyväksi.

Sanotaan, että ihminen on niiden viiden ihmisen summa, joiden kanssa on eniten tekemisissä. Kannattaa siis olla hyvinkin varovainen ja tarkka sen suhteen, keiden antaa itseensä vaikuttaa. Toki paljon on kiinni siinä, miten itse suhtautuu ihmisiin ja asioihin ympärillä, mutta oman kuplan rakentaminen itselleen hyväksi on avainasemassa luovuuteen.

5. Muutaman ihmiselämän verran alamäkiä

Vuoden Graafikko 2013 ja influensseri vailla vertaa, Kasper Strömman, kerran totesi, että kyllähän luovalla tekijällä on aina se yksi kellarikomero tai varasto täynnä niitä projekteja, joista ei oikeastaan puhuta ääneen enää. Jotkut ovat tilanneet optimismihumalassaan tuhansia kappaleita tuota omaa upeaa työtään huomatakseen vain, että sitä nyt menikin vain se parisen sataa näköjään.

Nuo hiukan epäonnistuneiden projektien varastot ovat myös eräänlaisia keräilykohteita. Niitä ei vain keräillä sen vuoksi, että niitä haluttaisiin kerätä. Tuo varasto ja keräily johtuu siitä ominaispiirteestä, joka on vahvana luovissa ihmisissä. Nimittäin herkkä innostuminen ja siitä johtuva ylitsevuotava optimismi. 

Sitten kun niitä kirjoja, julisteita, kampanjamukeja, peltipurkkeja ja t-paitoja ei mennytkään ihan niin montaa, kuin alunperin ajatteli, ne vain lopulta viedään varaston pohjalle ”talteen”. Luovien ihmisten elämään liittyy aina suuri määrä, noin kolminkertaisesti muihin ihmiselämiin verrattava määrä erilaisia alamäkiä. Syy tähän on yksinkertainen. Luova ihminen ei pelkää kokeilla uusia asioita. Tekemisen määräkin on yleensä moninkertainen muihin verrattuna, joten ihan kaikkea ei ehdi tehdä täysin laskelmoidusti.

6. Jatkuvasti päällä oleva kokeilu elämässä

Tämä liittyykin vahvasti edelliseen kohtaan. Luovilla ihmisillä on aikalailla aina menossa jokin kokeilu tai lopetus. Jos ei mikään muu, vähintään luova ihminen juuri nyt kokeilee lopettaa asioiden impulsiivisia kokeiluja. Luova ihminen ei oikein voi elämässään olla paikallaan ja uusiutumatta. Kuin käärme luo nahkaansa, myös tämä luova tekijä on jatkuvasti keskellä jotain prosessia, joka synnyttää seuraavaa vaihetta.

Periaatteessa tämä koskee yleisesti ihan kaikkia ihmisiä. Kuten luovuuskin. Jokainen ihminen on jatkuvasti jollain tavalla uusiutumassa. Luovat tekijät vain tekevät sen himpun verran tietoisemmin kuin muut.

7. Satoja tallennettuja asioita, joista et tiedä, miksi ne on tallennettu

Olen kerran elänyt sellaisen hetken elämässäni, kun vaihdoin käyttämääni selainta, koska olin tallentanut niin monta kirjanmerkkiä edelliseen selaimeen, etten enää pystynyt hallitsemaan niitä. Muistiinpanot-sovelluksessani on useita lauseen mittaisia muistiinpanoja, joissa lukee yleensä asioita, kuten ”militanttiveljeksen humalainen tukka.” Puhelimeni kuviin on tallennettu monia näyttökuvia pandoista, vesiliukumäistä ja t-paidoista. 

Enkä yleensä tiedä yhtään, mihin mikäkin noista liittyy.

Luovat ihmiset tallentavat kaikkea tietoa tulevaisuuden varalle talteen, ihan samaan tapaan kuin lapset ja me muut hassut keräämme kiviä. Pienet pätkät tietoa ja taidetta sieltä ja täältä tuovat meille inspiraatiota yllättävillä tavoilla. Yksi tavallinen sana jännittävässä lauseyhteydessä avaa ennennäkemättömiä solmuja. Tavallisen nettisovelluksen käytön peilaaminen pandakarhun silmien kautta näyttää uusia mahdollisuusavaruuksia. Kaikki tallennettu tieto on lopulta luovuudelle tärkeää.

8. Sinä, sinuna itsenäsi, ole niin höpsö kuin vain olet

Lopulta aina tärkeintä on olla Sinä. Sinä siellä. Vähän höpsö ja hassu ihminen. Kaikilta tavoiltasi lopulta suloinen, omituinen ja hirmuisen tärkeä. Varmasti olet. Uskoisin, että nyt vuoteen 2018 mennessä olemme päässeet maailmassa siihen pisteeseen, että ihan kaikki luonteiden kirjo, omaperäinen höpsöys on täysin sallittua. Luovuudessa tärkeintä on aito aitous. Sinun sinuus. 

Mark Twain jo aikanaan tämän totesi: ”Ole itsesi. Kaikki muut ovat jo varattuja.”

 


Psst. Olisiko Teillä hetki aikaa vielä lisäsysäykselle luovuutta? Nimittäin nyt kannattaa liittyä tilaajaksi. Hinta on vain 5,90 € kuukaudessa ja se sisältää KAIKEN, mitä teemme digitaalisesti, siis täällä netissä. Kaikki artikkelit, kaikki e-kirjat, kaikki äänikirjat, kaikki kurssit, kuten Novel Club… Tässä onkin jo aika paljon. Joten liity mukaan täältä.


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top