10 kuolematonta ajatusta Stephen Hawkingilta

Yksi aikamme suurimmista ajattelijoista, fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking kuoli tänään, piin päivänä ja Albert Einsteinin syntymäpäivänä. Hawking sairasti pitkään liikehermoja rappeuttavaa ALS-tautia, ja oli tämän vuoksi lähes liikuntakyvytön. Sairaus todettiin vuonna 1963, ja tuolloin 22-vuotiaalle Hawkingille annettiin vain kaksi vuotta elinaikaa. Tätä seuraavien vuosikymmenten aikana Hawking tutki mustia aukkoja, teki lukuisia tieteellisiä läpimurtoja, kirjoitti rakastettuja tiedettä popularisoivia kirjoja ja nousi yhdeksi merkittävimmistä teoreettisen fysiikan ajattelijoista Einsteinin jälkeen.

Tässä 10 kuolematonta sitaattia Hawkingilta vapaasti suomennettuna.

1. Luovuudesta

“Olen edelleen vain lapsi, joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi. Kyselen yhä uudelleen ja uudelleen ‘miten’ ja ‘miksi’ -kysymyksiä. Silloin tällöin satun löytämään vastauksia.”

2. Epätäydellisyydestä

“Seuraavan kerran, kun joku kritisoi sinua tekemästäsi virheestä, kerro hänelle, että se saattaa olla hyvä asia. Ilman epätäydellisyyttä sinua eikä minua olisi edes olemassa.”

3. Liikuntarajoitteisuudesta

“Jos olet liikuntakyvytön, se ei luultavasti ole sinun vikasi, mutta ei ole hyödyllistä syyttää maailmaa tai odottaa kenenkään säälivän sinua. On tärkeää pitää positiivinen asenne ja tehdä parhaansa tilanteessa, josta löytää itsensä. Jos ihminen on fyysisesti rajoittunut, hänellä ei ole varaa tehdä itsestään myös henkisesti rajoittunutta.”

4. Älykkyysosamäärästään

“Ei mitään hajua. Ihmiset, jotka leveilevät omalla älykkyysosamäärällään, ovat luusereita.”

5. Toivosta

“Vaikka elämä tuntuisi kuinka vaikealta, on olemassa aina jotain, missä voit onnistua. Missä on elämää, siellä on toivoa.”

6. Naisista

“Naiset ovat täydellinen mysteeri.”

7. Ihmisyydestä

“Me olemme vain kehittynyt laji apinoita, joka elää pienellä planeetalla keskellä melko tavanomaista galaksia. Mutta me ymmärrämme maailmankaikkeutta. Se tekee meistä erityisiä.”

8. Työstä

“Työ tuo elämään merkitystä ja tarkoitusta, ja ilman sitä elämä on tyhjää.”

9. Kohtalosta ja vapaasta tahdosta

“Olen huomannut, että jopa ihmiset, jotka väittävät kaiken olevan ennalta määrättyä ja ettemme voi tehdä mitään muuttaaksemme kohtaloamme, katsovat ympärillensä ennen kuin ylittävät tien.”

10. Neuvoista omille lapsilleen

“Yksi: Muista katsoa ylös tähtiin, äläkä omiin jalkoihisi. Kaksi: Älä koskaan luovuta työssäsi. Kolme: Jos olet kyllin onnekas löytääksesi rakkautta, muista sen olevan olemassa, äläkä heitä sitä menemään.”

1 kommenttia

  • Kirsi-Marja Pöyry

    Yhdyn täysin näihin ajatuksiin!

    Vastaa
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top