Tarinat

Entä, jos jään jostain paitsi?

Voi kuulostaa hölmöltäkin, mutta vähintään kummalliselta, että moni meistä jatkuvasti pelkää jäävänsä jostain paitsi. Pelkää, vaikka juuri sillä samalla hetkellä kokisi jotain ainutlaatuisen upeaa, mistä ei millään tasolla haluaisi jäädä paitsi.

Tuo pelko voi aiheuttaa ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden tunteita, surua ja älytöntä takertumista omaan rakkaimpaansa. Rakkaimmalla tarkoitan tässä siis toki älypuhelinta.

Puhtaasti nykyajan ihmisiä vaivaava ja digitaalisuuteen sekä sosiaalisiin medioihin pohjautuva pelko on saanut yleisesti tunnetun ilmauksen: FOMO – Fear of Missing Out. Kirjaimellisesti pelko siitä, että jää jostain paitsi.

Mikäli pelon ja ilmiön syitä ei tunnista itsessään, voi se johtaa maaniseen älypuhelimen näpräämiseen ja uutisvirtojen päivittelyyn, sitä kompensoivaan pakkomielteeseen päivittää itse jotain mielettömän upeaa jatkuvasti ja syvään tunteeseen siitä, että oma elämä ei ole lainkaan riittävän hyvää.

Vahvistamalla empatiakykyä, siis ajattelemalla: ”Voi kun kiva, että tuo kaverini saa olla vesipuistossa, kun hän siitä niin pitää!”, voi taklata FOMO-ilmiön kokemista. Samalla voi muistuttaa itseään siitä, että jokin toinen vaihtoehto ei ole välttämättä parempi, vain erilainen.

Lue lisää Omituisista Oivalluksista, tilaa viikottaiset opetukset sähköpostiisi ja tutustu pidempään versioon tästä viikon opetuksesta täällä >>

Omituiset oivallukset V: Vaivaa näkevät ovat onnellisia

Ajan, rahan tai jonkin muun sinulle tärkeän asian sijoittaminen jonkin toisen asian saavuttamiseksi tekee sinusta jääräpäisen. Kuvittele itsesi tähän tilanteeseen: lähdet kauppaan kotoasi ja suljet oven, otat noin kaksikymmentä askelta ulko-ovelta ja huomaat, että kauppakassi unohtui. Mitä teet? 

Suurin osa ihmisistä ei palaa takaisin. Ajatuksissa hyppii pieni mörkö, joka huutaa: ”Olet tullut jo näin pitkälle — olisi elämän hukkaan heittämistä NYT palata takaisin!” Ajatus on täysin epälooginen, mutta niin on koko ilmiökin. Emme yleensä luovu jo valitusta kurssista, vaikka koko suunta osoittautuisi täysin epätoivoiseksi, mikäli olemme jo tuon suuntiman eteen tehneet edes jotain. Vaivannäkö aiheuttaa meille monelle jääräpäisyyttä. Todennäköisempää on, ettemme luovuta, kun ”olemme tulleet jo näin pitkälle”. Tämä malli on taloustieteessä tunnettu ilmiö nimeltään uponneiden kustannusten harha – englanniksi sunk cost fallacy

Siis: olen jo investoinut, siksi ei kannata luovuttaa. Tällä kolikolla on muiden kolikoiden mukaisesti myös kääntöpuolensa. Kääntöpuolen lyhyt oppimäärä kuuluu näin: vaivannäkö lisää kokemaasi onnellisuutta.

Olethan kuullut, tai ehkä jopa omakohtaisesti todistanut, kun on kaksi toisistaan sillai kiinnostunutta ihmistä ja toinen heistä leikkii vaikeasti tavoiteltavaa? Jotkut tieteilijät väittävät tuon leikin olevan jopa biologisesti määritelty piirre meissä. Nimittäin vaivannäkö syventää koetun onnellisuuden lisäksi myös syntyvää sidettä. Rakkaus kasvaa vaivannäön mukana.

Vaikeustasoa ei kuitenkaan voi loputtomasti kasvattaa, sillä ihminen on kuitenkin myös herkästi kyllästyvä, mikäli hänelle ei anneta tarpeeksi ohjeita. Jos liehittelijälle ei anna ainuttakaan signaalia oikeasta etenemisestä, pian hän vain tuhahtaa ja hyppelee puhaltamaan rakkauden liekkiä seuraavaan kaminaan.

Taloustieteilijöiden keskuudessa tämä ilmiö onkin osuvasti nimetty IKEA-efektiksi. IKEAn edullisissa tuotteissa on selkeähköt ohjeet, joita seuraamalla yhdellä kuusiokoloavaimella saa rakennettua upean, kestävän, laadukkaan ja syvästi rakastettavan kodin. Olethan itse tehnyt tuon kaiken, sinulle annettiin vain materiaalit ja ohjeet. Nauti saavutuksestasi. Teit sen kaiken itse.

Vaivaa näkevät ihmiset eivät yleensä luovuta, ainakaan kovin heppoisilla syillä. Vaivansa loppuun asti vievät ahkeroijat taas kokevat syvää onnellisuutta, rakkautta ja arvoa elämässään. 

Ottaisitko siis mieluummin kaiken valmiiksi tuotuna vai olisitko valmis näkemään hiukan vaivaa elämässäsi?

Lue lisää Omituisista Oivalluksista, tilaa viikottaiset opetukset sähköpostiisi ja tutustu pidempään versioon tästä viikon opetuksesta täällä >>

Omituiset Oivallukset IV: Mitä on muisti?

Aivojemme muistikoneiston tehtävä ei ole varsinaisesti muistaa kaikkia tietoon saapuvia asioita, siis säilyttää aivan kaikkea tietoa, vaan auttaa aivojamme tekemään hyviä päätöksiä. Muisti auttaa aivojamme mahdollistamaan meille paremman elämän. Unohtaminenkaan ei siis ole muistin epäonnistumista, vaan tavallaan vain aivojen vartiosto säätelemässä sisään saapuvaa tietoa.

Uuden asian syöksyessä tietoisuuteemme se tallentuu lyhytkestoiseen muistiin hetkeksi. Siellä se säilyy sekunteja, maksimissaan noin 30 sekuntia. Ilman asian toistamista tai toistumista tietoisuudessamme se katoaa mielestä nopeasti ja tehokkaasti. Asiaa toistamalla useita kertoja se siirtyy pitkäkestoiseen muistiin, jonka tallennustila on käytännössä rajaton. Samalla se vapauttaa lyhytkestoisen muistin vain muutamasta tallennuspaikasta tärkeää tilaa. Ihmisen muistissa, siis siellä pitkäaikaisessa, säilyy vain meille kullekin tärkeitä ja merkityksellisiä asioita. 

Pysyvä muisto syntyy yleensä parhaiten, kun opimme, mitä uusi asia oikein merkitsee – eli semantiikan (merkityksen oppimisen) kautta. Visualisointi, siis ajatuksien ajattelu kuvina, auttaa usein oppimaan ja muistamaan semantiikan ohessa parhaiten. Myös kuulo- ja tuntoaisti tallentavat uusia oppeja muistiin, vaikkeivät kuitenkaan niin tehokkaasti.

Lue lisää Omituisista Oivalluksista, tilaa viikottaiset opetukset sähköpostiisi ja tutustu pidempään versioon tästä viikon opetuksesta täällä >>

Omituiset Oivallukset III: Nuku hyvin

Uni korjaa kehoa. Uni on tila, jossa hengitämme syvään ja hitaasti, jotta syke ja kehon lämpötila laskevat. Uni tulee, kun mahdollistat hyvän ja syvän hengityksen ilman ulkoisia stimulantteja, kuten alkoholi, kofeiini tai uutisten tai raskaan liikunnan aiheuttama kohonnut syke. 

Uni on kiistatta tärkeää ihmisille. Hyvän unen kaava on helpon kuuloinen: harrasta päivittäin liikuntaa, ylläpidä tärkeitä ihmissuhteita, valmistele keho ja mieli uneen hyvissä ajoin ja suhtaudu niin uneen kuin muihinkin asioihin elämässä positiivisesti.

Lue lisää Omituisista Oivalluksista, tilaa viikottaiset opetukset sähköpostiisi ja tutustu pidempään versioon tästä viikon opetuksesta täällä >>

Laboratoriossa suhisee – päivityksen hetki

Eräs ATK-alan yrityksen perustaja on kerran todennut ääneen, että oman elämän pisteitä ei voi yhdistää muuten kuin katsomalla menneisyyteen – niin, että ennustaminen ei yleensä ole mahdollista. Tapahtuneiden asioiden merkityksen näkee, vasta kun kaikki on tapahtunut, ja katselee vähän taakse päin.

No ei tuolla aloituksella välttämättä ole mitään tekemistä tämän tekstin kanssa, se vain kuulosti kivalta.

Luova Laboratorio on nyt muutaman kuukauden ajan toiminut myös nimen “Creative Laboratory” alla. Olemme rakentaneet pohjaa kansainväliselle tulevaisuudelle. Kamerat ovat pyörineet kovasti, ainakin parin backup-kovalevyn verran. Kun touhuilee tosissaan ja vielä lukumäärältään kovin pienen armeijan reservillä, ei jää kauheasti aikaa touhuilla monessa suunnassa.

Nyt tuo kansainvälisyyteen tähtäävä koulutusmaailmamme pyörii ja rakentuu hiukan vähemmällä orastavan stressin määrällä, olemme valmiita touhuamaan myös monissa muissa kaislikoissa. Tässä männäviikolla saimmekin vihdoin ja viimein tuotettua uutukaisen luovuuskurssimme myös suomeksi, rakkaille koti-ihmisillemme. Myös parin viikon päästä alkava yrittäjyyskurssi on kerännyt kansainvälistä(kin) intoa, joten hymyissä suin voimme olla ylpeitä, että tuokin saadaan vihdoin suomeksikin.

Samaan aikaan olemme myös pikkuhiljaa käynnistelleet muitakin kuvioita. Syksyn ajaksi laitoimme aika pitkälti tauolle ja katkolle yrityskoulutuksemme sekä muut erilaiset konsultointitouhut. Kun tuo vaje valkeni – siis vaje siitä, että ei ole yrityksiä neuvottavana ja ystävät kyllästyvät kuuntelemaan samoja jorinoita – tilan täytti ajatukset siitä, mitä voisimme jatkossa tarjota yrityksille ihan oikeasti. Olemme tässä konsultointi-hiljaiselon aikana paketoineet pari erilaista yrityspakettia, joista ensimmäisen jouduimme lanseeraamaan myyntiin hyvin hiljaisesti, koska lähes äänettömänäkin kalenterimme täyttyivät upeista projekteista.

Tämä ensimmäiseksi julkaisemamme konsultointipaketti on nimeltään Lanseerauspalvelu. Monenkirjava osaamisemme myynnistä, markkinoinnista, kansainvälisistä meristä ja monista taidoista, jotka auttavat matkalla kohti menestynyttä kansainvälistä lanseerausta, on nyt tuotteistettu ihan oikeaan ja ostettavaan muotoon! Ylpeänä voimme myös tarjota palvelua Business Finlandin Innovaatiosetelin avulla innovatiivisille yrityksille.

Kaiken tämän muun mukavan touhun ohessa olemme pikkuhiljaa rakentaneet muitakin koulutustuotteitamme, mutta niistä ehkä myöhemmin lisää. Vihoviimeisenä päivityksenä tällä kertaa mainittakoon enää vain…

Jatkossa tuotamme ilmaista, viikottaista uutiskirjettä teemalla ja idealla “Omituisten oivallusten kerho”. Uutiskirjeessä opetetaan joka viikko yksi, uusi asia pikavauhdilla. Tuo jokin uusi asia kerrotaan ensin noin alle minuutin mittaisessa kappaleessa, sen jälkeen hiukan laajemmin ja lopuksi saat vielä tehtävän, jolla voit harjoitella tuota uutta taitoasi.

Julkaisemme uutiskirjeen ihan vain koska haluamme itse oppia jotain uutta joka viikko ja tämä malli pakottaa oppimiseen valloittavan hyvin. Samalla on ihan mukavaa, jos tuota kirjelmää joku lukeekin ja saa sitä kautta omituisia oivalluksia, jotka vievät yhteistä maailmaamme eteenpäin.

Tilaa omituisten oivallusten ja valoa nopeampien oppimiskokemusten uutiskirjeemme tästä – eka tulee jo maanantaina 18.2. 😍

Tilaa omituisten oivallusten uutiskirje tästä

* tarkoittaa pakollista kenttää
Kieli, jolla haluat tämän uutiskirjeen saada?

Mikäli yllä oleva lomake ei toimi, voit myös tilata uutiskirjeen klikkaamalla tästä.

Kiitos, kun kävit kylässä lukemassa tämän! Nähdään taas pian uusien uutisten merkeissä – tai sitten ei, jääkäämme elämään hyytävässä jännityksessä!

Rakkaudella, koko laboratorion väen puolesta
Sami

TIEDOTE: Suomalainen elinikäisen oppimisen startup aikoo viedä parhaat suomalaiset luovuuden opit maailmalle – Osaajien haku on nyt auki!

Suomi on maailman onnellisin maa (World Happiness Report 2018). Suomesta maailmalle on lähetetty useita innovaatioita, menestyjiä ja ajattelijoita.

Yritykset ja ilmiöt, kuten Supercell, Rovio, Nokia, sauna, Kimi Räikkönen, monet kaikkien aikojen parhaista NHL-tähdistä, tekstiviesti ja monet muut koko maailmaa muuttaneet ja miljoonien rakastamat teot ja tekijät ovat lähtöisin Suomesta. Opetusjärjestelmämme on ollut maailman kärjessä jo useiden vuosien ajan. Monia kiehtoo, mikä on se jokin salainen erityispiirre, joka saa pienen kansamme menestymään niin monessa asiassa maailmanlaajuisesti. Nyt yksi suomalainen yritys aikoo kaivaa esiin tuon erityispiirteen ja viedä parhaat opit maailmalle.

Kesällä 2015 syntyi ajatus siitä, että moni maailman haasteista ja mahdollisuuksista voisi ratketa luovuuden avulla. Tuon ajatuksen pohjalta syntyi yritys, joka kunnianhimoisesti kertoi unelmansa olevan räjäyttää maailma luovuuteen. Seuraavaan kolmeen vuoteen pikakelauksella on mahtunut kolme julkaistua kirjaa, joissa jokaisessa pureudutaan omalta kantiltaan luovuuden erityispiirteisiin, co-working-keskuksia, työpajoja, tapahtumia, koulutuksia ja väsymätöntä luovuuden tutkimista. Kaikki teot ovat tähdänneet luovuuden myyttien lankakerän purkamiseen. Kuluneen syksyn aikana yrityksessä tultiin tulokseen, että nyt olisi aika lähteä viemään kaikki kerätyt opit maailmalle, kaikkien ihmisten saataville. Näin syntyi ajatus uudenlaisesta viihteellisen oppimisen vientiponnistuksesta.

Luova Laboratorio, Suomen rajojen ulkopuolella Creative Laboratory, on nyt julkaissut oppimisalustansa ja koulutussisältöjen ensimmäisen oman tuotoksen maailmalle. Visiona yrityksellä on luoda alusta ja yhteisö, jossa kuka tahansa voi ajasta ja paikasta riippumatta oppia uusia kykyjä, ajattelun taitoja ja lisätä osaamistaan luovuuteen liittyvissä seikoissa. Aiheita, jotka liittyvät luovuuteen tavalla tai toisella kuulostaa olevan melko laaja valikoima – aina valokuvauksesta urasuunnitteluun, luovasta ajattelusta innovaatioihin, hyvinvointiin ja johtamiseen. Yritys aikoo laajentaa koulutustarjontaansa nopeasti, tähdäten jo yli sataan julkaistuun kurssiin ennen kesää 2019. 

“Maassamme on valtava määrä upeita tekijöitä, aina ihan ruohonjuuritason tekijöistä ja virkamiehistä kirkkaimmin loistaviin tähtiin. Haluamme löytää maamme kaikki parhaat tekijät eri osa-alueilta ja yhdessä heidän kanssaan paketoida osaamisen ja opit viihdyttäviksi kursseiksi, jotka voivat auttaa ihmisiä ympäri maailman tekemään enemmän asioita, jotka vievät koko maapalloa parempaan suuntaan.”, kertoo Luovan Laboratorion perustaja, Sami Mikkola.

Yrityksen visio viihteellisestä oppimisesta on omalla tavallaan uutta ja ainutlaatuista. Yrityksen aikomuksena on ajatella asioita toisin, kuin perinteiset verkkokurssituottajat. “Ihmisillä on jatkuvasti vähemmän aikaa käytettäväksi yksittäisiin tekoihin. Haluamme tuottaa nopeasti oivallettavia sisältöjä, jotka eivät ole raskaita opetussisältöjä, vaan auttavat oppijaa pitämään hauskaa ja viihtymään oppimisensa äärellä. Tutkimukset näyttävät laajasti sen, että oppiminen on tehokkainta, kun oppijalla on kivaa”, jatkaa Mikkola.

Maailmalla verkko-opetuksen markkinoilla käy kova kilpailu ja isoja tekijöitä on vallannut jalansijaa jo useita vuosia. On kuitenkin ennustettu markkinan kasvavan hurjaa vauhtia vielä vuosikausia, joten uudenlainen ja oman polkunsa valitseva suomalaisyritys voi hyvinkin tehdä maailmalla ison vaikutuksen. Maallamme on kansainvälisesti loistava maine ja osaaminen on monella osa-alueella maailman kärkiluokkaa. Mikäli maastamme onnistuu laaja osaamisen ja koulutuksen vienti maailmalle, tällaiset yritykset ja teot nostavat maamme kuvaa entisestään ja parantavat kansamme mahdollisuuksia onnistua jatkossa entistäkin paremmin. 

Luova Laboratorio hakee parhaillaan kuumeisesti lahjakkaita tekijöitä opetussisällöille. Tekijät saavat suurimman osan kurssituloista itselleen, yrityksen tarkoituksena ei ole vain oma hyötyminen, vaan yhteisön ja tekijöiden menestymisen auttaminen. Tekijöitä ei kuitenkaan maassamme ole ihan helppo löytää – ehkä syy on siinä, miksi yritys ei tule luultavasti kovin pian tekemään kurssia small talkista: monet meistä ovat helposti melko ujoja ja nöyriä, sekä keskitymme “omaan peliimme” helpommin kuin osaamisestamme kertomiseen.

Monissa muissa kulttuureissa tekijät pitävät itsestään kovaa ääntä ja ovat jonon ensimmäisenä, kun on mahdollisuus olla esillä. Suomalainen mieluusti odottelee jonon perällä niin kauan, kunnes kuuluu kutsu: “Hei, sinä siellä, on sinun vuorosi.” Mikkola yrityksineen kuitenkin kannustaa kaikkia nyt lähestymään heitä rohkeasti ajatuksillaan ja osaamisellaan: “Haluamme antaa maamme tekijöille nyt mahdollisuuden laajentaa omaa kenttäänsä, menestyä entistä paremmin ja auttaa maailmaa menestymään. Meillä ei globaalisti ajateltuna ole enää mahdollista odotella muutosta kovin kauaa, vaan rohkeiden ja osaavien ajattelijoiden sekä tekijöiden on opetettava muita, kuinka elää kestävämmin luontomme ja luonteidemme hyväksi.”

Rohkea hanke vaatii vielä paljon työtä lyödäkseen maailmalla läpi, mutta tekijöiden usko on kova. Tavoitteena heillä on sanojensa mukaan jo tulevan vuoden aikana kolkutella suurimpien kilpailijoidensa ovia, kertoakseen, että suomalainen osaaminen täällä vain on menossa nyt ohi. 

Mitä kaikkea Suomi on tuottanut maailmalle, TOP10:

  1. Kansainvälisesti monien julkisuuden henkilöidenkin rakastama ja kehuma älysormus Oura Ring
  2. Peli- ja viihdejätti, vihaisia lintuja lennättävästä Angry Birdsista tuttu Rovio
  3. Mobiilipelimahti Supercell, joka on tuottanut maailmalle muun muassa Clash of Clansin, Hey Day!:n ja Clash Royalen
  4. Nokian menestyksen vuodet ja matkapuhelinmarkkinoiden ensimmäinen valtias
  5. Pitkä linja NHL:n parhaita pelaajia, kuten Teemu Selänne, Jari Kurri, Pekka Rinne, Patrik Laine ja lukemattomat muut
  6. Internetin tietokantamalli, MySQL, jota käyttää muun muassa Facebook, Twitter ja Youtube, on suomalaisen Michael “Monty” Wideniuksen ja ruotsalaisen David Axmarkin yhdessä kehittämä
  7. Tekstiviestin kehitti suomalainen Matti Makkonen, ja ensimmäiset tekstiviestit lähetettiin liikkeelle Suomessa
  8. Vuoden 2016 taloustieteen Nobelin palkinnon voittanut Bengt Holmström
  9. Vuoden 2008 Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin Presidentti Martti Ahtisaarelle
  10. Maailman johtava start-up-tapahtuma Slush tavoittaa vuosittain yli 40 000 ihmistä ympäri maailman
Back to top